Walled Garden, Oxfordshire - Matthew Wigan Associates

Walled Garden, Oxfordshire

Matthew Wigan Associates was commissioned by a private owner to provide a new design for a  one acre walled garden within a historic landscape that was attributed to Brown, who was working nearby. 

The design of the walled garden was informed by the formal disposition of spaces, divided and subdivided by a restricted palette of vertical elements. The character of the garden was essentially internal, but where possible glimpsed views were created into and out of the garden. New elements were introduced into the garden, including an ornamental glasshouse and elaborate water features.

Principally the gardens were laid out to be a visual and sensory delight. Extensive beds were created to offer horticultural displays throughout the year, whilst carefully managed formal topiary pieces created a rhythm and progression through the various garden rooms.