Brandon Yard Bristol - Matthew Wigan Associates

Brandon Yard, Bristol

The proposed Development comprises the reuse of the two derelict historic buildings and the introduction of of a new L shaped building in a key site on Bristol's harbourside.

A private communal courtyard space  incorporates hard and soft areas to accommodate relaxing and social activities of the residents. Multi-stem trees  break up the scale of the courtyard, and low hedges  improve the local microclimate.

The harbourside walk that runs parallel to the Floating Harbour wall is a predominantly hard public realm space, with deep planting beds and a seating wall, helping to demarcate the boundary between the public and private areas.

The area enjoys wonderful views across the water to the SS Great Britain.

The external landscape explores the process of industrialised illumination, its raw materials and its far-reaching effects on the city of Bristol.

Linear banding represents Bristol's coal seams, and ripples, representing light, emanate from the site of the original Gas Tower. 

As the lines of the light contours intersect the bands of the coal measures, these ripples in history are reflected in changes to the landscape elements of planting, paving, lighting and seating.